Toetsenbord stijlen

Naast het QWERTY-toetsenbord bestaan er ook veel andere toetsenbord stijlen. In dit artikel worden een aantal verschillende toetsenborden toegelicht en waar ze zowel gebruikt worden. Welk toetsenbord gebruik jij?


QWERTY

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/QWERTY

Uiteraard moet het QWERTY-toetsenbord bovenaan staan om de naam van deze site in ere te houden. Dit toetsenbord is het meest gebruikte toetsenbord en komt in verschillende indelingen. De meeste mensen gebruiken de Engelse indeling, een Nederlandse QWERTY ziet er net wat anders uit.


AZERTY

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/AZERTY

AZERTY verwijst naar een systeem van indeling van toetsen op toetsenborden en typemachines, waarvan de eerste rij letters begint met de A, Z, E, R, T en Y, dit is hiermee de naam van deze toetsenbordindeling. Het is de meest gebruikelijke indeling in België en in Frankrijk.


QWERTZ

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/QWERTZ

Het QWERTZ-toetsenbord is een toetsenbord dat wordt toegepast in Duitssprekende regio’s. Het grote verschil met het QWERTY-toetsenbord is de omwisseling van de Z- en Y-toetsen. Dit is omdat de letter Z in het Duits veel vaker wordt gebruikt dan de letter Y. Laatstgenoemde letter komt eigenlijk alleen voor in ‘geleende’ woorden uit andere talen.


DVORAK

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dvorak-toetsenbord

Het Dvorak Simplified Keyboard, ook wel Simplified Keyboard of American Simplified Keyboard, maar meestal gewoon Dvorak-toetsenbord genoemd, is een toetsenbordindeling die ontwikkeld is door August Dvorak en William Dealey in de jaren 1920 en 1930. Zij noemden het het “simplified keyboard”.